Spominska knjiga Janez Nagode

OŠ Gornji Logatec
Spoznavanje prirode in družbe
Janez Nagode 3r.
Šolsko leto 1962/63, razredničarka Haložan Zofija

Zvezek, ki ga je moja sestra Angela (Elka) po 57 letih slučajno našla med pregledovanjem svojega arhiva, je poln spominov, podatkov in zanimivih dejstev. Opozoril bi le na to, da so nekatere ilustracije prispevek moje stare tete Francke Marinko. Bila je moja druga mama, vzgojiteljica, učiteljica in mentorica, ki je s svojim ogromnim znanjem in neverjetnim potrpljenjem in predanostjo poleg mene vzgajala še dva brata in sestro. V nadaljevanju prilagam preslikave nekaterih strani, ki so me še posebej pritegnile in so po moje vedno bolj aktualne. Strani vsebujejo slovnične napake za katere se opravičujem.In ko se danes oziramo nazaj...

Iz teh nekaj prikazanih tematik lahko potegnemo vzporednice in ocenjujemo spremembe zadnjih 50 let. Vsak po svoje. Takrat nismo živeli vsi enako, kot tudi danes ne. Razlike v razmišljanju so vedno večje, kot je tudi mnogo večji razkorak med ljudmi. Čas je prinesel drugačno obnašanje, učenje, delo, odnose, imetje. Čas je prinesel tudi mnogo dobrin. Demokracija. Tega izraza v tistih časih nismo poznali. Učili so nas poštenosti, poslušnosti, lepega vedenja in spoštljivega odnosa do starejših, do imetja, do narave, do hrane. Takrat je bilo to normalno. Danes pa se mnogo tega krši in kršiteljem se to zdi čisto običajno. Zahteve po izvajanju osnovnih manir marsikdaj dobijo prizvok nasilja, ki ga nekateri prepotentni in ambiciozni starši tudi rešujejo kot teroriziranje njihovih otrok, in to kar z odvetniki. Ko pa pride do resničnega nasilja tako psihičnega kot fizičnega, pa odpove vsa pravna in prosvetna stroka. Filozofija vzgoje in izobraževanja je že davno zašla v slepo ulico. Starši nimajo časa za vzgojo, vzgojitelji in učitelji pa so postali izjemno omejeni s predpisi in zakoni, ki niso usklajeni s spremembami zadnjih 50 let.

Spremenilo se je bivalno in delovno okolje. Mnoge tovarne so propadle, zgradili so nove. Bliskovit razvoj nas je pripeljal daleč pred predstavljivo prihodnost, ki je postala dostopna vsakomur. Kapitalizem.

Spremenila se je tudi narava, podnebje. V veliki meri smo jo spremenili in jo še spreminjamo sami z neodgovornim odnosom. Tudi rešimo jo lahko sami, ampak vsi, in to takoj. S tem bomo rešili tudi sebe, predvsem pa naše otroke in vnuke. Pomen zdrave in kvalitetne prehrane se v teh letih ni spremenil. Žal pa je dostopnost do take hrane vedno težja. Pridelava hrane je zaradi pohlepa in zgrešenih odločitev kapitala postala ena največjih onesnaževalk planeta, poleg industrije z množičnim turizmom na čelu.

Če tega takoj ne ustavimo, bodo eni še umirali od lakote, drugi pa se utapljali in dušili v lastnem izobilju.

Sam že nekaj časa omejujem odpadke in se ukvarjam s permakulturo, ki družini prinaša kvalitetno hrano, ki tudi nahrani in ne samo nasiti.

Podpiram mlade v boju za spremembe in se pridružujem svetovnemu

PODNEBNEMU ŠTRAJKU

Za pouk etnologije na UTŽO Logatec,
ki ga vodi mentor dr.Milan Trobič
zbral, uredil in zapisal Janez Nagode

Logatec, 15.04.2019

Ni komentarjev: