Spominska knjiga gospe Sabine

SPOMINSKA KNJIGA GOSPE SABINEV četrtek, 14.3.2019, sem se odpravila na obisk k gospe Sabini rojeni K.- poročena U. v dom Grapovčnik v Logatec. Vedela sem, da je to zelo prijetna gospa a, da bo pogovor tako zanimiv, si nisem predstavljala. Vzrok za ta obisk pa je bila njena spominska knjiga, katero sem poznala še, ko je gospa živela na svojem domu – zanimiva pa je tudi zato, ker knjiga sega v čas pred vojno in po njej, kar je razvidno tudi iz spominske knjige.

Naj predstavim mojo sogovornico. Rojena je bila 22.11.1924 v Ilirski Bistrici in je v 95.letu. Imela je še 2 sestri in enega brata. Njeno življenje pa je bilo res zelo zanimivo.
Z menoj na obisku je bila tudi moja sestra – to je njena snaha, tako da je bila priča najinem pogovoru, saj je doma velikokrat pripovedovala o svojem življenju. Ko sem ji pokazala njeno spominsko knjigo je rekla "o a je še živa" samo, da jo niste vrgli stran. Potem se je začelo listanje. Ob vsaki sliki je imela razlago in tako je še naju popeljala v svojo mladost. Knjigo si je kupila sama, saj je bila takrat moda in si jo je zelo želela. Zanjo je dala vse svoje prihranke. Takrat je bila stara 12 let. Najljubša ji je risba njenega očeta, bil je neverjetno nadarjen slikar – pokrajinar in enako njegov brat Jožko – oziroma njen stric – enako pokrajinar. Na njenem domu so še ostale slike njenega očeta narisane na platno. V knjigi je tudi nekaj portretov – vprašala sem jo kdo jih je narisal. Povedala mi je, da jih je narisala ona – to je podedovala po očetu z razliko, da je ona risala samo portrete. Papirja med vojno ni bilo na pretek, zato se je bala da se portreti izgubijo in so pristali v njeni spominski knjigi, narisani med vojno, žal brez datuma podpisani samo z njenimi začetnicami. Portretirala je sestri Ljubo in Majo ter brata Jožka v partizanski uniformi.

Zelo zanimiv se mi je zdel portret mlade dame - pa sem jo vprašala katera je pa ta mladenka - pa mi je odgovorila "ja a jo ne poznate" to je bila v mojih časih slavna igralka Mary Brianova in mi je hitro naštela v katerem filmu je igrala, seveda sem sama vse podatke preverila na spletu in ugotovila, da je to vse res, kar mi je gospa Sabina pripovedovala. Res neverjetno.

Na zadnji strani spominske knjige pa je iz leta 1938 fotografija njenega kateheta g.Urbanca, kateri je služboval na Rakeku. Napisal je - Moji pridni učenki v spomin.

Z iskrico v očeh je začela pripovedovati o svojih citrah. Oče jih je kupil v gostilni od potujočega cigana - citrarja, kateri se je nekaj časa zadrževal v kraju - igrati namreč ni smel, ker so takrat žalovali za umrlim kraljem Aleksandrom. Tako se je oče odločil, da citre dobi Sabina in kmalu ji je pripeljal še učitelja. Zazvoneli so prvi akordi izpod njenih prstov.

Med drugo svetovno vojno je učila otroke v šoli slovenščino in zgodovino. Povedala je, da je imela zelo rada otroke in oni njo.

Njena velika želja je bila, da bi se vpisala, kot je sama rekla v risarsko šolo a žal so ji starši svetovali da v tem poklicu ne bo dovolj kruha. Tako se je vpisala v takratno trgovsko šolo.

Zelo se je vživela tudi v pripovedovanje o prvi zaljubljenosti v njenega fanta, kateri je potem postal njen mož. Čakat jo je hodil na železniško postajo na Rakeku, ko je sama prihajala iz Ljubljane - jo pospremil domov - med potjo pa sta se včasih ustavila tudi v gostilni in ji je kupil malinovec. Ja res prava romantika iz starih časov. Z možem si je ustvarila družino in pot jo je zanesla v Logatec. Službovala je v različnih službah povezanimi z financami - nazadnje je opravljala računovodska dela v Osnovni šoli. Po upokojitvi in po moževi smrti
je zelo veliko brala in reševala križanke. Mislim, da je prav to zasluga za njeno dolgo in bogato življenje.

Ja, čas v njeni družbi je res zelo hitro minil - ona me je opozorila, da bo kmalu večerja in da naj še kaj pridem, da mi ima še veliko za povedat.

Ta dan je bil zame še posebej bogat. Veliko sem premišljevala o njeni spominski knjigi o njenem življenju. Gospa Sabina res iskrena hvala za vse vaše spomine katere se bom sama še dolgo spominjala. Vam pa želim res še naprej zdravja in volje do življenja.

Hvala.

Zapisala Mili Brenčič
Očetova risba v spominski knjigi iz leta 1936.


Ameriška igralka Mary Brianova, naslikala gospa sabinaPortret sestre Maje, naslikala gospa Sabina


Portret sestre Ljube, naslikala gospa SabinaPortret brata Jožeta v partizanski uniformi, naslikala gospa Sabina

Ni komentarjev: