Spominska knjiga Bojane Arrigler

Društvo UTŽU Logatec
Študijska skupina:
ETNOLOŠKA DEDIŠČINA NA LOGAŠKEM
Mentor: Milan Trobič, doktor etnoloških znanosti
Slušateljica: Vesna Jerina

TEMATIKA: UTRINKI IZ SPOMINSKE KNJIGE DIJAKINJE BOJANE ARRIGLER

Uvod
Spominska knjiga pomeni knjigo, ki nosi določene spomine in priložnostne zapiske, posvetila risbe, slike in podobno. Skoraj tako kot družinski album, in to z namenom, da se nečesa spominjamo, da nas čas vrne nazaj v obdobje otroštva in mladosti, ko so same spominske knjige bile aktualne.

Spominska knjiga Bojane Arrigler, diplomirane učiteljice

Bojana Arrigler se je rodila 15. novembra 1914 v Ročinju, vasici pri Kanalu ob Soči, v narodno zavedni družini. Oba starša sta bila učitelja. Odločitev, da Bojana postane učiteljica, ni bila težka. V šolskem letu 1929-30 se je vpisala v Državno žensko učiteljišče v Ljubljani. Prvi letnik je končala s prav dobrim uspehom. V šolskem letu 1933-34 je diplomo za učiteljico opravila z odliko. Učiteljevanju je posvečala vse svoje življenje, do upokojitve na OŠ v Ljubljani.

Knjižico, ki je bila namenjena za pisanje poezije, je uporabila za Spominsko knjigo. Prvi vpis je datiran 4. februarja 1929, vpisane so misli Simona Gregorčiča :

Hinavstvu in podlosti v dušo ne daj,
ne krivdi, ne zlobi nobeni;
kreposti razmakni srce na stežaj,
a skrbno ga strasti zakleni !

Kocijančič Julči

V letu 1929 je vanjo vpisalo devet sošolk in sošolcev ter prijateljev. V letih 1930, 1931, 1932 in 1933 je teh zapisov skupaj devet, domnevati je, da je morda pozabila na to zeleno spominsko knjižico, na kateri so vtisnjene zlate črke POESIE.

Leto 1934 je bilo plodno z vpisi, naštela sem ji triindvajset. Vsi rokopisi so lepo berljivi, saj so se v tistih časih učili lepopisa. Vsebine zapisov dajejo napotke in želje za boljše življenje, prijateljstvo in spominjanje na šolajoča leta, ki so jih preživljali v dijaških letih in se pripravljali za poklic nadaljnjega izobraževanja samih in mladih rodov.

Zapisala: Vesna Jerina

Logatec, 31.5.2019Ni komentarjev: